keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Uusia tuulia 5.-6. lk:n työskentelyssä

Syyskuussa 5.-6. luokka joutui olosuhteiden pakosta, remontin tieltä, siirtymään pois omasta luokasta. Väistötilaksi saimme valloittaa koulun uudelta puolelta salin, ruokatilan ja muita aulatiloja. Samalla meille tarjoitui oiva mahdollisuus kokeilla erilaista, uudenlaista tyyliä opiskella. Opettajajohtoisuudesta siirryttiin enemmän oppilaslähtöiseen opiskeluun. Aluksi noudatimme kaikki samaa lukujärjestystä, mutta opiskelupaikkamme vaihtui fiiliksen mukaan. Välillä istuimme kaikki ruokalassa (esim. matikan tunnilla), kun taas reaaliaineiden tunneilla monesti heitimme patjoja lattialle yhteistä keskustelua varten. Kun tuli aika tehdä tehtäviä, paikan sai valita tiettyjen rajojen puitteissa. Joku halusi tehdä pöydän ääressä ruokalassa, joku taas patjalla salin lattialla. Rauhaa kaipaava sai luvan mennä ylätasanteelle tekemään tehtäviä yksin tai muutaman kaverin kanssa. 

On ollut ihana huomata, miten oppilaat ovat alkaneet itse kontrolloimaan työskentelyään ja oppimaan, millainen on juuri hänelle sopiva tapa oppia. Vapaus valita tiettyjä asioita on saanut monet oppilaat motivoitumaan opiskeluun paremmin. Myös opella on selvästi enemmän aikaa kohdata päivän aikana oppilaita yksilöllisesti sekä auttamaan vaikeissa tehtävissä, että kuulumisten kuuntelemisessa. On mukava, kun voin istahtaa viereen pidemmäksikin aikaa ja seurata, että vaikeuksista päästään eteen päin. Kuten eräs oppilas sanoi: "Ope säkin olit ennen enemmän sun pöydän vanki, mut nyt sä oot enemmän meidän kanssa."

Työskentelyn sujuessa ajattelin viedä kokeilua vieläkin pidemmälle ja osallistaa oppilaita enemmän oman opiskelunsa suunnitteluun. Teimme jokaiselle oppilaalle oman työjärjestyspohjan. Joka aamu oppilaat käyvät ensimmäiksi suunnittelemassa oman päivänsä. 





Valmistumassa olevia oppiainelappuja. Laminoimme ne, että ne kestäisivät paremmin. 



Viikon alussa ope laittaa taululle ylös kyseisen viikon tehtävät. Mukana on myös pakollisia opetustuokioita eri aineista. Vaikka esim. matikan opetustuokion jälkeen on suositeltavaa tehdä sitä, se ei kuitenkaan ole pakollista. Taito- ja taideaineita opiskelemme edelleen normaalisti yhdessä.


Oppilaat ovat hyvin löytäneet paikkoja tehdä töitään.





Teemme maantieteessä tällä hetkellä esitelmiä eri Euroopan maista. Tietoa saa hakea netistä iPadien tai omien puhelimien avulla sekä kirjoista. Suurin osa halusi tehdä perinteisen kartonkipohjaisen esitelmän, vaikka vaihtoehtona olisi ollut myös sähköinen tai kirjallinen esitelmä.


Samassa pöydässä saatetaan opiskella yhtäaikaa fysiikkaa ja matikkaa. Toistaiseksi työskentely on sujunut hyvin. Harvoin ope joutuu patistelemaan ketään työskentelemään. 




Myös ylätasannetta käytetään ahkerasti ryhmätyötilana ja yksilötyöskentelyssä. Pojat etsivät tietoa Saksasta :)



-Anna-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti